فهرست مطالب

سلامت و بهداشت - سال ششم شماره 5 (پیاپی 24، زمستان 1394)

مجله سلامت و بهداشت
سال ششم شماره 5 (پیاپی 24، زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/11/13
  • تعداد عناوین: 10
|
  • صادق حضرتی، افروز مردی، راحله عالی جهان، علی نعمتی، زهرا تذکری*، نازیلا نژاددادگر صفحات 479-487
    زمینه و هدف

    آموزش صحیح تغذیه دوران بارداری یکی از برنامه های جامع بهداشت باروری محسوب می شود، هدف از این مطالعه راه اندازی مرکز مشاوره و تعیین تاثیر مداخله آموزشی تغذیه توسط کارشناس تغذیه بر آگاهی و رفتار تغذیه ای زنان باردار بود.

    روش کار

    این مطالعه به روش اقدام پژوهی در سال 1391 انجام گرفت.510 مادر باردار به روش آسان انتخاب و به طور تصادفی به دو گروه مداخله (213) و کنترل (197) تقسیم و آموزشهای تغذیه ای را دریافت نمودند. آگاهی و رفتار تغذیه ای قبل و بعد از مداخله ارزیابی و با استفاده از نرم افزار spss-16 و آزمونهای آماری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    اختلاف نمره آگاهی و رفتار تغذیه ای زنان باردار در دو گروه پس از مداخله از نظر آماری معنیدار بود (001/0p<). بر اساس نتایج بدست آمده، وزن گیری مادران در گروه مداخله کمتر از حد طبیعی غیرمتناسب با شاخص توده بدنی ابتدای مطالعه 9/47 درصد بود که در انتهای مطالعه به 3/3 درصد کاهش یافت و در گروه کنترل از 8/54 درصد به 8/36 درصد کاهش یافت. وزن گیری مادران بیشتر از حد طبیعی غیرمتناسب با شاخص توده بدنی قبل و بعد در گروه مداخله به ترتیب 50.1 و 5/0 درصد و در گروه کنترل به ترتیب 8/41 و 1/35 درصد و اختلاف بین دو گروه معنی دار بود (001/0p<).

    نتیجه گیری

    احداث و استمرار مرکز مشاوره تغذیه در سایر مراکز بهداشتی- درمانی توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: آموزش، تغذیه درمانی، اقدام پژوهی، زنان باردار
  • مهدی حسنوند عموزاده صفحات 488-497
    زمینه و هدف
    نگرش مذهبی یکی از مفاهیم ضروری در سلامت گروه های آسیب پذیر اجتماع می باشد که با ایجاد معنا و هدف در زندگی به عنوان رویکردی مهم در ارتقاء کیفیت زندگی در نظر گرفته میشود. لذا هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه نگرش مذهبی و کیفیت زندگی مددجویان تحت پوشش سازمان بهزیستی میباشد.
    روش کار
    نمونه پژوهش حاضر شامل 230 نفر (130نفر زن، 100 نفر مرد) از مدد جویان سازمان بهزیستی شهرستان دره شهر بودند که با روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. شرکت کنندگان مقیاس نگرش مذهبی خدایاری فرد و مقیاس کوتاه ارزیابی کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی را تکمیل نمودند. در نهایت داده های بدست آمده با روش همبستگی پیرسون، رگرسیون گام به گام و آزمون tبرای دو گروه مستقل انجام گرفت.
    یافته ها
    نتایج پژوهش حاضر نشان داد که مولفه های نگرش مذهبی با مولفه های کیفیت زندگی رابطه مثبت و معنادار دارد (001/0p<). نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه گام به گام نشان داد گرایش و عواطف دینی، باوردینی و شناخت دینی از مولفه های نگرش مذهبی توانستند 4/32 درصد واریانس کیفیت زندگی را تبیین کنند (001/0p<). همچنین نتایج نشان داد که بین دو گروه زنان و مردان در دو متغیر نگرش مذهبی و کیفیت زندگی تفاوت معناداری وجود ندارد (01/0p<).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج می توان به ضرورت تقویت نگرش مذهبی به عنوان عاملی تاثیرگذار بر کیفیت زندگی افراد متعلق به گروه های آسیب پذیر پی برد. این نکته کلیدی در کشوری با باورهای فکری، فرهنگی و مذهبی مانند ایران می تواند در طراحی برنامه های مراقبتی- درمانی برای این گونه افراد مفید و ضروری باشد.
    کلیدواژگان: نگرش مذهبی، کیفیت زندگی، مددجویان بهزیستی
  • افشین ملکی، یحیی زند سلیمی، مهرنوش جعفری، هیوا دارایی، شهرام صادقی صفحات 498-506
    زمینه و هدف
    رنگها علاوه بر اثرات منفی بر جنبه های زیباشناختی محیط، اثرات منفی بیولوژیک و شیمیایی جدی بر محیط زیست دارند. هدف از این تحقیق تعیین کارایی فرایند فتوکاتالیستی نانوذرات اکسید روی سنتز شده با روش هیدروترمال در حذف رنگزای اسید رد 18 از محیط آبی میباشد.
    روش کار
    ابتدا طراحی و ساخت راکتور و منبع تابش صورت گرفت. سپس نانوذرات اکسید روی در آزمایشگاه سنتز و آماده گردید. انجام آزمایشات با تعیین pH اپتیمم در شرایط ثابت با pHهای (4، 7 و 10) با زمان تماس (10، 20، 30، 45 و 60) انجام شد. در ادامه با نگه داشتن pH اپتیمم تاثیر غلظت اولیه نانوذره (25/0، 5/0، 1، 2 و 3) گرم در لیتر و غلظتهای مختلف رنگزای اسیدی قرمز 18 (10، 25، 50، 100 و 200) میلی گرم در لیتر مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که کارایی حذف رنگزای اسیدی قرمز 18 در فرآیندهای مورد مطالعه با pH اسیدی افزایش یافته به گونه ای که به ترتیب در pH اسیدی و قلیایی کارایی 83 و 1/59% را داشته است. همچنین مشخص شد که با کاهش غلظت اولیه رنگزا، افزایش زمان تماس و غلظت نانوذره، کارایی حذف افزایش یافت.
    نتیجه گیری
    فرایند فتوکاتالیستی توام با نانوذرات اکسید روی سنتز شده با روش هیدروترمال، در حذف رنگزای اسیدی قرمز 18 مناسب و از راندمان قابل توجهی برخوردار است. همچنین پیشنهاد می شود که کارایی فرایند مورد نظر در حذف سایر رنگها و آلاینده ها بررسی گردد.
    کلیدواژگان: رنگزای اسیدی قرمز 18، فرآیند فتوکاتالیستی، نانوذره، اکسید روی، محیط آبی
  • داود ادهم، عبدالله مهدوی، محمد مهرتک*، کمال ابراهیمی، آرزو آذری صفحات 507-516
    زمینه و هدف

    عدم تناسب نیروی انسانی با امکانات و ظرفیتهای ایجاد شده و نارسایی در ظرفیت سازی منابع انسانی از جمله علل اساسی کارایی نامطلوب بیمارستانها تلقی می شود. این مطالعه با هدف ارزیابی وضعیت تخصیص منابع انسانی در بیمارستانهای عمومی دانشگاهی مستقر در شهرستانهای استان آذربایجانشرقی به منظور آگاه سازی مدیران سلامت از وضعیت توزیع منابع انسانی، انجام گرفت.

    روش کار

    این مطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی گذشته نگر می باشد که وضعیت توزیع نیروی انسانی 16 بیمارستان عمومی دانشگاهی مستقر در شهرستانهای استان آذربایجانشرقی را با استانداردها مقایسه کرده است. نمونه گیری به روش سرشماری بوده و داده ها توسط فرم جمع آوری داده ها گردآوری و با بهره مندی از آمار توصیفی و نرم افزار SPSS تحلیل و پردازش شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد نسبت نیروی انسانی شاغل به تخت فعال در مجموع بیمارستانهای مورد بررسی برابر 7/1 است که با استاندارد وزارتی مطابقت دارد ولی تخصیص و توزیع منابع انسانی گروه های مورد مطالعه در بیمارستانها از نظم تعریف شده ای تبعیت نمی کند.

    نتیجه گیری

    نتایج تحقیق مبین این مساله بود که توزیع نیروی انسانی در بیمارستانهای مورد مطالعه ناعادلانه است. تهیه یک سیستم اطلاعات کارآمد و بهروز نیروی انسانی، ضمن شناسایی مشکلات و نارسایی های وضع موجود تخصیص منابع انسانی، به مدیران دانشگاه در تخصیص و توزیع بهینه این منابع بر اساس استانداردها و نیاز واقعی بیمارستانها (مبتنی بر شواهد و داده ها) کمک کرده و از انباشت سرمایه های انسانی در برخی واحدها و کمبود شدید نیرو در واحدهای دیگر جلوگیری به عمل می آورد.

    کلیدواژگان: بیمارستان، منابع انسانی، تخصیص
  • وحید نوین، سعید گیوه چی، حسن هویدی صفحات 517-526
    زمینه و هدف
    وجود پارامترهای اثرگذار نا مشخص و عدم قطعیت در بحث ارزیابی مخاطرات بهداشتی، پیش بینی دقیق خطرات را با عدم اطمینان و پیچیدگی مواجه کرده است. هدف از این تحقیق آن است که با اعمال متغیرهای اثرگذار و بدست آوردن میزان تنفس یا نرخ جذب صحیح از آلاینده مورد نظر رتبه بندی خطر دقیق تر و کامل تری صورت گیرد.
    روش کار
    این پژوهش از نوع توصیفی- تحلیلی بوده که پس از انجام مطالعات اسنادی و بازدید میدانی مدلی بر اساس منطق فازی به کمک جعبه افزار فازی در نرم افزار Matlab برای در نظرگرفتن عوامل مختلف و بدست آوردن میزان تنفس واقعی افراد ساخته شده، سپس با بکارگیری دستورالعملهای IRIS میزان CDI و خطر سرطانی و غیرسرطانی محاسبه گردید. نمونه برداری فعال جهت تعیین تراکم بنزن برای هر فصل از سال صورت گرفت و در پایان سال تعداد 280 نمونه از جمع آوری گردید.
    یافته ها
    نتایج نمونه برداری محیط نشان داد که کار تراکم بنزن در هوا در واحد بارگیری و سایت فرآیندی بیش از حد مجاز (PEL-TWA) بود. همچنین میزان خطر سرطانی گروه های شغلی واحد بارگیری به علت تماس بیشتر با آلاینده، بالاتر از حد استاندارد بوده و نیاز به اقدامات کنترلی داشت.
    نتیجه گیری
    نتایج بدست آمده نشان می دهد که ارزیابی خطر با کمک روش فازی طیف وسیعی از عوامل تاثیرگذار را در بر می گیرد. متغیر های کیفی و مبهم در مباحث بهداشتی را می توان با روش فازی صورت بندی ریاضی نمود و در محاسبات ارزیابی خطر بصورت کمی بکار برد.
    کلیدواژگان: ارزیابی خطر سلامت، مخاطرات بهداشتی، بنزن، منطق فازی
  • حمیده تمیمی، آزیتا نوروزی * صفحات 527-537
    زمینه و هدف

    شواهدی حاکی از شیوع کم تحرکی در کودکان و نوجوانان وجود دارد. جهت طراحی و اجرای مداخله در راستای افزایش فعالیت بدنی ضروری است تا فاکتورهای موثر بر انجام فعالیت بدنی در هر گروه سنی مشخص گردد. لذا مطالعه حاضر به منظور تعیین عوامل تاثیرگذار بر انجام فعالیت بدنی دانش آموزان دختر شهر بوشهر بر اساس الگوی ارتقاء سلامت طراحی گردید.

    روش کار

    این مطالعه، پژوهشی توصیفی- تحلیلی است که با استفاده از روش نمونه گیری چندمرحله ای بر روی 410 دانش آموز دختر دوره اول متوسطه شهر بوشهر انجام شد. پرسشنامه مورد استفاده شامل سه بخش اطلاعات دموگرافیک، سوالات مربوط به سازه های الگوی ارتقاء سلامت (فواید و موانع درک شده، خودکارآمدی درک شده، حمایت اجتماعی و احساس مرتبط با فعالیت بدنی) و پرسشنامه بین المللی فعالیت بدنی (IPAQ) بود. در تحلیل داده ها از آزمون های توصیفی، مجذور کای، آنالیز واریانس و رگرسیون رتبه ای استفاده گردید.

    یافته ها

    از نظر وضعیت فعالیت بدنی، دانش آموزان به سه دسته تقسیم شدند. بر این اساس 2/40 درصد دانشآموزان از نظر فعالیت بدنی، غیرفعال (165نفر)، 5/40 درصد دارای حداقل فعالیت (166نفر) و 3/19 درصد دارای فعالیت بالا (79 نفر) بودند. وضعیت فعالیت بدنی دانش آموزان با فاکتورهای شخصی از جمله سن، شاخص توده بدنی (BMI)، شغل و تحصیلات والدین رابطه معنی داری نداشت، در حالی که سابقه انجام فعالیت بدنی با انجام رفتار فعالیت بدنی رابطه معنی داری داشت (001/0>p). کلیه سازه های الگوی ارتقاء سلامت رابطه معنی داری با فعالیت بدنی داشتند. قدرت پیشگویی کنندگی سازه ها در مدل رگرسیونی 9/25 درصد بود و سازه های منافع درک شده (036/0=p، 015/0=&beta)، حمایت خانواده (014/0=p، 015/0=&beta) و همچنین داشتن سابقه فعالیت باشگاهی (000/0=p، 008/1=&beta) پیشگویی کننده رفتار فعالیت بدنی بودند.

    نتیجه گیری

    از آنجا که حمایت خانواده مهمترین عامل موثر بر فعالیت بدنی نوجوانان دختر می&zwnjباشد، لذا توصیه می شود با ایجاد انگیزش در خانواده ها برای حمایت نوجوانان و آموزش منافع فعالیت بدنی بویژه در افرادی که سابقه فعالیت بدنی ندارند، گام موثری جهت ارتقاء فعالیت بدنی این گروه از افراد برداشته شود.

    کلیدواژگان: فعالیت بدنی، دانش آموزان، الگوی ارتقاء سلامت
  • محمد ملکوتیان، سلیمان ستاروند صفحات 538-546
    زمینه و هدف
    استفاده گسترده از آنتی بیوتیکها و ورود آنها به فاضلابهای پذیرنده، منجر به افزایش باکتری های مقاوم به آنتی بیوتیک می شود. هدف تحقیق تاثیر ازن زنی بر مقاومت آنتی بیوتیکی باکتری اشرشیاکلی جداسازی شده از فاضلاب خام بیمارستانی نسبت به آنتی بیوتیکهای سفالکسین، نالیدیکسیک اسید، سیپروفلوکساسین، جنتامایسین، سولفامتوکسازول، آمیکاسین، نیتروفورانتوئین و سفتریاکسون میباشد.
    روش کار
    این مطالعه یک تحقیق بنیادی- کاربردی بود که در بازه زمانی نیمه دوم سال 1392در مرکز تحقیقات مهندسی بهداشت محیط دانشگاه علوم پزشکی کرمان و تبریز بر روی فاضلاب خام بیمارستان امام رضا شهر تبریز انجام شد. حساسیت آنتی بیوتیکی باکتری اشرشیاکلی با تکنیک استاندارد انتشار دیسک و تفسیر با چارت کربی- بوئر قبل و بعد از انجام ازن زنی سنجیده شد.
    یافته ها
    در فاضلاب خام بیمارستانی باکتری اشرشیاکلی نسبت به آنتی بیوتیک سفالکسین بیشترین مقاومت (88/88%) و نسبت به نیتروفورانتوئین و سیپروفلوکساسین بیشترین حساسیت (88/88%) را نشان داد. در فاضلاب بیمارستانی ازن زنی شده با زمان تماس 10 دقیقه، باکتری اشرشیاکلی نسبت به آنتی بیوتیک سفالکسین بیشترین مقاومت(100%) و نسبت به نیتروفورانتوئین و سیپروفلوکساسین بیشترین حساسیت (88/88%) را دارد. پیش ازن زنی فاضلاب خام بیمارستانی با زمان تماس 20 دقیقه تمامی باکتری های اشرشیاکلی را از بین برد.
    نتیجه گیری
    آزمایشات نشان دهنده کارایی موثر فرآیند پیش ازن زنی فاضلاب خام بیمارستانی در حذف تمامی کلیفرمهای مدفوعی مقاوم و غیر مقاوم می باشد. لذا روش مذکور با دقت کافی و لازم در مورد غلظت ازن و زمان تماس قابل توصیه برای حصول اطمینان از بین بردن پاتوژنها از فاضلاب می باشد.
    کلیدواژگان: آنتی بیوتیک، اشرشیاکلی، ازن زنی، فاضلاب بیمارستان
  • حمیده رمضانی، حسینعلی نیک بخت*، سید داود نصرالله پور شیروانی، خدیجه آهویی، هدی محسنیان صفحات 547-556
    زمینه و هدف

    سرمایه گذاری روی سلامت نوجوانان و جوانان در محیط های آموزشی یکی از مهمترین مداخلات نظام سلامت است. هدف از این مطالعه تعیین درصد ارتقای اجرای برنامه مدارس مروج سلامت در مدارس تحت پوشش شهرستان بابل می باشد.

    روش کار

    این مطالعه از نوع مداخله ای قبل و بعد است که در سال 1392 انجام گرفت. واحد پژوهش 63 مدرسه مجری برنامه مدارس مروج سلامت شهرستان بابل بوده که به صورت سرشماری انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها چک لیست استاندارد ارزیابی مدارس مروج سلامت در دو بخش مدیریتی و شاخص های 8 گانه بود. داده ها در دو مرحله قبل و بعد ازمداخله به فاصله یک ماه جمع آوری و در نرم افزار SPSS-18 در سطح معنی داری 05/0>p تجزیه و تحلیل گردید.

    یافته ها

    از 63 مدرسه مجری برنامه مروج سلامت (1/38%) 24 تا ابتدایی، (27%) 17 تا راهنمایی و (9/34%) 22 مدرسه دبیرستان، همچنین (1/65%) 41 مدرسه شهری و 33 مدرسه (4/52%) پسرانه بودند. میانگین امتیازات از 100 امتیاز در قبل از مداخله 99/11 08/66 بوده که بعد از مداخله به 96/10 79/71 ارتقا یافت. بین میانگین کل امتیاز و میانگین امتیازات قسمت های 9 گانه در قبل و بعد از مداخله تفاوت معنی دار وجود داشت (05/0>p). نتایج مدل نشان داد که فقط امتیازات کل چک لیست مرحله اول و منطقه جغرافیایی با امتیازات چک لیست مرحله دوم مرتبط و تاثیر این برنامه در مدارس روستایی بیشتر بوده است.

    نتیجه گیری

    این مطالعه نشان داد که اجرای برنامه مروج سلامت تاثیر مثبت در بهبود شاخص های مدارس داشت. پیشنهاد می گردد این برنامه در کلیه مدارس اجرا گردد.

    کلیدواژگان: مدارس مروج سلامت، HPS، شهرستان بابل
  • محمدحسین فراهانی، رسول حیدری پستکان، ودود قاسمی‬ برقی، احمد حائریان اردکانی صفحات 557-564
    زمینه و هدف
    با توجه به اهمیت اطلاعات اپیدمیولوژیک که مورد نیاز هر سیستم بهداشتی درمانی جهت برنامهریزی، اجرا و ارزیابی وضعیت پریودنتال و نیازهای درمانی بیماران تحت درمان همودیالیز میباشد، این تحقیق در شهر یزد با استفاده از شاخص CPITN انجام شد. هدف از مطالعه حاضر تعیین میزان نیازهای درمانی پریودنتال بیماران همودیالیزی شهر یزد به منظور ارائه به دست اندرکاران و مسئولین بهداشت و ارتقاء سلامت بیماران خاص بود.
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی، 100 نفر در دو گروه 50 نفری شامل افراد تحت درمان همودیالیز و افراد سالم انتخاب شدند، این افراد از لحاظ سن و جنس یکسان سازی شده و پس از ارائه آموزشهای لازم و جلب همکاری، پرسشنامهای که به این منظور تهیه شده بود، تکمیل گردید. شاخص CPITN با پروب مخصوص WHO در بیماران مورد بررسی قرار گرفت
    یافته ها
    یافته های پژوهش در بررسی های آماری بین وضعیت پریودنتال و عوامل سن و میزان تحصیلات رابطه معنی داری نشان داد.
    نتیجه گیری
    مطالعه موجود بیانگر این امر است که بیماری های لثهای در جمعیت دیالیزی بسیار شایع میباشد. لذا بایستی ملاحظات ویژه درمانی پریودنتال در این بیماران انجام شود.
    کلیدواژگان: همودیالیز، شاخص CPITN، سلامت لثه
  • شیرین زینالی، زینب خانجانی، فائزه سهرابی صفحات 565-574
    زمینه و هدف
    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش والدین بر کاهش علائم اختلال سلوک و پرخاشگری نوجوانان 16-14 سال است.
    روش کار
    32 نوجوان (به همراه والدین) مراجعه کننده به دفتر مشاوره، پس از تشخیص علائم اختلال سلوک با مقیاس CIS-4، به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. به منظور جمع آوری داده ها از پرسشنامه پرخاشگری نوجوانان نلسون در مراحل پیش و پس آزمون استفاده شد. سپس نوجوانان و والدین در برنامه مداخله فرزندپروری نوجوانان (ساندرز، 2006) شرکت نمودند. در انتها علائم اختلال سلوک و میزان پرخاشگری نوجوانان مجددا اندازه گیری گردید.
    یافته ها
    نتایج تحیل واریانس نشان داد نیمرخ میانگین علائم سلوک، خرده مقیاس های ناکامی، روابط با همسالان و پرخاشگری بدنی در پس آزمون پس از تعدیل نمرات پیش آزمون تفاوت معناداری دارند (001/0>p).
    نتیجه گیری
    می توان نتیجه گرفت آموزش سبک های فرزند پروری در کاهش علائم اختلال سلوک و رفتارهای پرخاشگرانه فرزندان موثر است.
    کلیدواژگان: آموزش والدین، پرخاشگری و اختلال سلوک
|
  • S. Hazrati, A. Mardi, R. Alijahan, A. Nemati, Z. Tazakori, N. Nezhaddadgar Pages 479-487
    Background and Objectives

    Proper and adequate education during pregnancy is one of the comprehensive goals in reproductive health care programs, but it had no sufficient effect on nutritional behavior and weight gain in pregnant women of Ardabil.

    Methods

    This study was conducted as an action research program consisting of 2 phases. First establishing a consulting center, and then participating pregnant mothers in nutritional education program. Abotaleb health center along with its accessory stations and because of its suitable condition for study was selected for our research setup and because one of the senior managers - health centers was included in this study, steps were done with greater ease. 510 women referring to Ardabil health centers were selected through convenience sampling method and were randomly allocated to the experiment (n=210) and control (n=197) groups. Education program performed according to the standard protocol of the Ministry of Health in nutrition counseling (15 sessions), and the control group received usual education by midwives in the same center. Data were gathered using a researcher made questionnaire including, nutritional knowledge, and behavior before and after study and analyzed using SPSS-16 software.

    Results

    There was no significant differences in terms of demographic (age, job, education..) between the two groups(p>0.05). At baseline, there was no significant differences in nutritional knowledge and behavior scores (p>0.05). After the intervention, results were significantly higher in the experiment group than those in the control group in terms of the knowledge and behavior (p<0.001). Other results demonstrated that in experiment group low weight gain (mismatch with BMI) respectively before and after study was 47.9% and 3.3% and in control group was 54.8% and 36.8%. Weight gain was significantly suitable in the experiment group (p<0.001).

    Conclusion

    Findings of the study indicate that the operation educational consulting center was effective in promoting nutritional knowledge and behavior of pregnant women. Therefore, it is recommended to implement and continue this program in other health centers.

    Keywords: Education, Nutrition Therapy, Action Research, Pregnant Women
  • M. Hassanvand Amouzadeh Pages 488-497
    Background and Objectives
    Religious attitude is one of the essential concepts in health of vulnerable groups in society in which creating meaning and purpose in life is considered as an important approach in promoting and quality of life. This study was aimed to explore the relationship between religious attitudes with quality of life amongst welfare organization clients.
    Method
    The sample consisted of 230 (male=130, female=100) welfare organization clients of Darashahr town who were selected through random sampling method. Participants completed religious attitude scales of khodayari fard and world health organization quality of life-brief questionnaires (WHOQOL-BREEF). Finally, obtained data were analyzed using Pearson correlation coefficient, regression (stepwise) analysis and independent t-test.
    Results
    This study showed that there is significant and positive correlation between religious attitude factors and quality of life (p<0.001). Stepwise multiple regression analysis suggested that emotions and religious orientation, religious belief and religious understanding subscales of religious attitudes can explain 32.4% of quality of life variation(p<0.001). Also, results indicated that no significant differences between two variables religious attitudes and quality of life in Females and males (p<0.01).
    Conclusion
    Based on the results it is necessary to strengthen the religious attitude as a factor affecting quality of life in vulnerable groups of the society. The key point in a country like Iran with intellectuals, cultural and religious beliefs could be useful and necessary in designing care-therapies programs for these individuals.
    Keywords: Religious Attitude, Quality of Life, Welfare Clients
  • A. Maleki, Y. Zandsalimi, M. Jafari, H. Daraei, Sh Sadeghi Pages 498-506
    Background and Objectives
    Dyes beside having negative effects on environmental aesthetic sight have serious negative biological and chemical effects on environment. The propose of this study is to remove photocatalistics of acid red 18 using ZnO nanoparticle synthesized with hydrothermal method discontinuous system.
    Methods
    In this experimental study first the source reactor and radiation were designed and constructed. Experiments were performed under stable conditions in pH (4, 7, and 10) with a contact time (10, 20, 30, 45 and 60) to determine the optimum pH. Then pH was fixed and effect of the initial concentration of nanoparticles (0.25, 0.5, 1, 2 and 3) grams per liter and various concentrations of Acid Red 18 (10, 25, 50, 100 and 200) milligrams per liter were studied.
    Results
    The results showed that the red dye removal efficiency of the process under study has directly increased with degree of acidity, so in acidic and alkaline efficiency was 83% and 1/59. It was also found that by lowering the initial dye concentration andincreaseing the contact time and concentration of nanoparticles, the removal efficiency was increased.
    Conclusion
    Photocatalytic process coupled with ZnO nanoparticles synthesized by hydrothermal method in removal of Acid Red 18 has done best and the efficiency is seemed to be considerable. we� suggest that the efficiency of the removal of dyes and other pollutants needs to be further investigated.
    Keywords: Acid Red18, Photocatalistic Process, Nanoparticle, ZnO, Aquatic Environment
  • D. Adham, A. Mahdavi, M. Mehrtak, K. Ebrahimi, A. Azari Pages 507-516
    Background and Objectives

    Mismatching between human resources with capacity of the facilities and failure of capacity building of human resources is the main reason behind lack of efficiency in hospitals. The purpose of this study is to evaluate the allocation of human resources in general university hospitals that located in the cities of East Azerbaijani province. In order to inform health care managers of Status of Man power Distribution.

    Methods

    This Retrospective cross-sectional study�has compared the situation Of Distribution of human resources in general University hospitals in the cities of East Azerbaijan province with the standard criteria. The data collected by data collection form and analyzed by SPSS software.

    Results

    Ratio of staff to active beds in all reviewed hospitals is 1/7 that Correspond with ministerial standard but the allocation and distribution of resources in the reviewed groups are in disarray.

    Conclusion

    Manpower distribution in Reviewed hospitals is unfair and unreasonable. Providing an updated and efficient information system to deal with problems and shortcomings of the existing human resources helps university administrators optimize allocation and distribution of resources based on the standards and the actual needs of hospitals (evidence based and data) and also preventing the Accumulation of human capital in some units and severe shortage of human capital in others.

    Keywords: Hospital, Human Resource, Allocation
  • V. Novin, S. Givehchi, H. Hoveidi Pages 517-526
    Background and Objectives
    Uncertainty and variability are inevitably included in health risk assessment. The objective of this study is to develop an integrated approach to evaluate risks of benzene using fuzzy logic to consider variety of factors and actual respiration rate of cases.
    Methods
    This is a descriptive analytic study. In this study an integration model was created based on fuzzy logic and it was invented by using fuzzy toolbox in Matlab software, then by using IRIS instruction, the CDI rate and cancer and non-cancer risk was calculated. A questionnaire was also prepared to expand on the Information about jobs, activities, tasks and sites came from interviews with employees. Active sampling was performed within a week for each season and finally 280 samples were collected after one year.
    Results
    The results of air sampling have shown the concentration of benzene in the air at the site and loading units is beyond the standard (PEL-TWA). results of risk assessment indicates that among different groups, due to more contacts with pollutants, cancer risk in people working in loading Units is higher than the Standard measure, and requires controlling action.
    Conclusion
    The proposed approach handles the uncertainties in health risk assessment using combination of probability and fuzzy set theory. The results show that the assessment of risk with this method will cover wide range of affective factors and risk assessment will be dealt with more details and explanations.
    Keywords: Risk Assessment, Health Hazards, Benzene, Fuzzy Logic
  • H. Tamimi, A. Noroozi Pages 527-537
    Background and Objectives

    Evidence suggests that there is a prevalence of sedentary lifestyle in children and adolescents. To design and implement interventions for increasing physical activity in adolescents, it is necessary to determine factors influencing physical activity in this age group and prevent inactivity. Therefore, the present study aims to determine factors influencing physical activity in Bushehrian school girls based on health promotion model.

    Methods

    In this cross-sectional study, 410 girl students in first secondary schools in Bushehr were evaluated with cluster sampling. The questionnaire consisted of three parts: Demographic, questions related to health promotion model (perceived benefits, perceived barriers, self-efficacy, social support, and activity related affect) and International physical activity questionnaire (IPAQ). For data analysis, descriptive test, Chi-square, ANOVA and logit regression model were used.

    Results

    The students in terms of physical activity were divided into three categories, 40.2% (n =165) of students were inactive, 40.5% (n=166) minimally active and 19.3 (n=79) HEPA active. physical activity status was not associated with personal factors such as age, body mass index (BMI), job and education. While the prior physical activity had a significant association with physical activity behavior (p<0.001). All health promotion model constructs had a significant association with physical activity. The results indicated that physical activity was predicted by perceived benefits (&beta=0.015, p=0.036), perceived family support (&beta=0.015, p=0.014) and prior physical activity (&beta=1.008, p=0.000).

    Conclusions

    Family support is one of the most important factors for influencing physical activity, therefore motivating family members for student support and training benefits of physical activity in student especially in student without prior physical activity can be an effective step to promote physical activity in this group of people.

    Keywords: Physical Activity, Health Promotion Model, Student
  • M. Malakootian, S. Sattarvand Pages 538-546
    Background and Objectives
    Wide spread use of antibiotics and their entry into the waste-acceptors leads to an increase in antibiotic-resistant bacteria. Current study investigates the impact of ozone antibiotic Escherichia coli disinfection isolated from raw hospital sewage to the Cephalexin, Nalidixic acid, Ciprofloxacin, Gentamicin, Sulfamethoxazole, Amikacin, Ceftriaxone and Nitrofurantoin antibiotics.
    Methods
    This study is basic research-applications. Ranged from the second half of, 2013 in the Engineering Research Center for Environmental Health, Kerman University of Medical Sciences and Tabriz, Imam Reza Hospital, that was performed as the raw sewage. Antibiotic susceptibility of Escherichia coli by standard disk diffusion technique, interpretation and dissemination of the chart with the Kirby-Bauer was measured before and after ozone disinfection.
    Results
    Based on raw hospital antibiotic sewage resistance of Escherichia coli to antibiotics, cephalexin by (88.88%) has got the greatest sensitivity and to the nitrofurantoin, and ciprofloxacin most indicated (88.88%). The hospital effluents by ozone disinfection contact time of 10 minutes, Escherichia coli bacteria is the most resistant to cephalexin antibiotic (100%) and the greatest sensitivity is to the nitrofurantoin, and ciprofloxacin (88.88%). The ozone disinfection of hospital sewage contact time of 20 minutes destroys all Escherichia coli bacteria.
    Conclusion
    Tests indicated efficient ozone disinfection process, raw hospital sewage, fecal coliform in removing resistant and non-resistant. Therefore, the method with sufficient accuracy on the ozone concentration and contact time is recommended to ensure the elimination of pathogens from wastewater.
    Keywords: Antibiotic, Escherichia coli, Ozone Disinfection, Hospital Sewage
  • H. Ramezani, Ha Nikbakht, Sd Nasrollahpour Shirvani, Kh Ahoei, H. Mohsenian Pages 547-556
    Background and Objectives

    Investing in the health of adolescents and youth population in educational environments is one of the most important interventions in the health sector. This study aims to evaluate the percentage of improvement of the Health Promoting School program in schools under the coverage of the city of Babol.

    Methods

    This study was a before and after the intervention conducted in 2013. The research population and samples were selected by census from 63 health program executor schools in the city of Babol. The data collection tool was standard Checklist to evaluate health program executor schools in two administrative and 8-fold indices. Data were collected in two phases- before and after the intervention- within a month and analyzed by SPSS18 software at the significance level of p˂0.05.

    Results

    Of the 63 health program executor schools, (38.1%) 24 were primary schools (27%) 17 guidance schools (34.9%) and 22 high schools, and also (65.1%) 41 urban schools and 33 schools for boys (52.4%). From 100 points, the average point of health program executors was 66.08 11.99 before intervention which as promoted to 71.79 10.96 after the intervention. There was a significant difference between the total mean score and the mean scores of 9- fold items before and after the intervention (p˂0.05). Model results showed that the total checklist Score of the first phase and geographical area is only related to the second check list points and the impact of this program was higher in the rural schools.

    Conclusion

    This study showed that the execution of the health promoter programs has a positive impact in improving school indicators. It is recommended to implement this program in all schools.

    Keywords: Health Promoting School, HPS, City of Babol
  • Mh Farahani, R. Heidary, V. Ghasemi Barghi, A. Haerian Ardakani Pages 557-564
    Background and Objectives
    Epidemiological data are needed because of the importance of health system planning, implementation and evaluation of periodontal status and treatment needs of patients undergoing hemodialysis. This study was conducted in Yazd using CPITN index. The aim of the present study was to determine the periodontal treatment needs of hemodialytic patients in Yazd and provide information of certain diseases and health promotion to practitioners and healthcare providers.
    Methods
    In this descriptive study, 100 persons in two groups of 50 hemodialytic patients and 50 healthy subjects were selected. Two groups were matched for age and sex and also provided with necessary training and asked for cooperation. Questionnaires prepared for this purpose were completed for each participant. CPITN index using WHO probe were assessed in patients.
    Results
    Findings showed significant relationship between periodontal status, age and education factors.
    Conclusions
    The present study indicates that gingival disease is very common in the dialysis population. Therefore, special considerations in periodontal therapy are needed and these people should take regular examinations for their treatment plan.
    Keywords: Hemodialysis, CPITN, Gingival Heahlt
  • Sh Zeinali, Z. Khanjani, F. Sohrabi Pages 565-574
    Background and Objectives
    The current study sought to investigate the efficacy of parenting skill in Reducing adolescent conduct disorder and aggression.
    Methods
    32 adolescent (with their parents) came to clinical setting were chosen after recognized CD symptoms with CIS-4 and randomly divided into control and interventional groups. Then, subjects in the interventional group were being trained for &ldquoparenting skill&rdquo in 10 sessions. Subjects in control group did not receive any training. Subjects in both interventional and control groups answered initially tested using measuring tool adolescent Aggression Questionnaire and CD symptoms before treatment and after treatment.
    Results
    According to the findings, there was a significant difference in posttest score of CD symptoms, failure, aggression in peer relationship and physical aggression after adjusting pretest scores(p>0.001).
    Conclusion
    The results demonstrated that parent management training effect CD symptoms and aggressive behavior.
    Keywords: Parent Management Training, Aggression, Conduct Disorder